"Menakutkan..." - TikTok Penuh Dengan Video 13 Mei, Netizen Mula Risau

VIRAL
November 22, 2022 - 11:04 AM


Pada ketika rakyat Malaysia masih menunggu siapa yang bakal memacu negara, selepas raktyat selesai menjalani pilihan raya ke-15 Sabtu lalu, kita dikejutkan dengan beberapa video yang berbaur perkauman yang berkait dengan sejarah hitam negara 13 Mei 1969.

Viral di platform TikTok, ramai anak muda yang memuat naik video yang boleh mencetuskan ketakutan, merosakkan keharmonian negara. Di mana silapnya, sampai perkara sebegini boleh berlaku.

Pihak polis telah mengeluarkan amaran dan peringatan. Orang ramai digesa agar tidak memuat naik kemas kini yang boleh menimbulkan situasi yang mengancam keselamatan di media sosial.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani dalam satu kenyataan berkata, ini berikutan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesan beberapa kandungan sensitif dan menyentuh sentimen perkauman dimuat naik di beberapa platform media sosial, susulan keputusan Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15), pada Ahad.

"PDRM memberi peringatan dan penegasan kepada pengguna media sosial agar mengekang daripada menyalahgunakan platform tersebut untuk menyebar kandungan bersifat provokasi yang boleh menyebabkan kegusaran awam.

 

Destination: