Pelajar Terlibat Kes Buli Akan Dihantar Sertai Latihan Tentera Dan Polis.

VIRAL
November 28, 2017 - 04:15 PM


Nampaknya peningkatan kes buli dalam kalangan pelajar sekolah telah menyebabkan pihak kerajaan mencadangkan agar mereka yang terlibat dalam kes buli ini dihantar menjalani latihan bersama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Chong Sin Woon berkata pelajar terbabit akan menjalani latihan berbentuk fizikal dan teori secara berterusan.

Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Chong Sin Woon

Pelajar yang memiliki kecenderungan terbabit dalam isu disiplin juga akan dihantar menjalani latihan sama sebagai usaha kementerian menangani gejala buli di sekolah.

Ketika menjawab soalan tambahan daripada Datuk Takiyuddin Hassan (PAS-Kota Bharu) mengenai langkah yang membolehkan ibu bapa kepada pelajar yang membuli diheret sama ke mahkamah, Sin Woon berkata perkara itu tidak termaktub dalam Akta Pendidikan 1996 (Akta 550).

"Jika pembuli adalah pelajar berusia bawah 16 tahun dan melakukan sesuatu yang serius seperti membabitkan nyawa atau kecederaan serius, kes akan dirujuk polis, selain tindakan boleh diambil oleh mahkamah juvana," katanya.

Harapnya, kerajaan berterusanlah lakukan perkara ini sebab nampaknya gejala buli di sekolah semakin serius sejak akhir-akhir ni…

 

Sumber : Berita Harian