Rupanya Nahas Pesawat Di Elmina Bukan Tragedi Pertama, Insiden Pesawat Sama Adalah Ke-5 Dalam Tempoh 46 Tahun!

TERKINI
August 18, 2023 - 11:50 AM


Nahas pesawat dekat Elmina semalam yang kedua berlaku di kawasan itu kerana pada 27 September 1977, nahas Japan Airlines Flight 715 mengorbankan 34 orang.

Dalam kejadian itu, 26 penumpang dan lapan anak kapal meninggal dunia.

Japan Airlines Flight 715 terhempas di kaki bukit ketika ribut petir di Estet Elmina yang ketika itu masih ladang getah.

Pesawat McDonnell Douglas DC-8 dengan 69 penumpang dan 10 anak kapal itu sepatutnya mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang, sebelum menuju ke Singapura.

Pesawat Japan Airlines Flight 715 terhempas di kaki bukit ketika ribut petir di Estet Elmina pada 27 September 1977 - Foto fail NSTP

Terdapat 29 penumpang warga negara Jepun dalam penerbangan itu.

Pesawat itu berlepas dari Lapangan Terbang Haneda di Tokyo dan terbang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Changi di Singapura dan mendarat di Lapangan Terbang Kai Tak di Hong Kong.

Difahamkan, daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA), dua jam selepas penerbangan, kawalan trafik udara Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah memberitahu Japan Airlines Flight 715 untuk memulakan pendaratan di landasan 15.

Pesawat itu terbang di bawah paras minimum 750 kaki, kemudian pada 300 kaki, terhempas ke tepi bukit, 6.44 kilometer (km) dari lapangan terbang.

Pesawat berkenaan rosak disebabkan impak hentaman, bukan kerana kebakaran.

Tragedi pesawat Japan Airlines Flight 715 mengorbankan 26 penumpang dan lapan anak kapal - Foto fail NSTP

Laporan penyiasatan DCA menyatakan pada masa nahas itu, cuaca buruk sekitar lapangan terbang dan pesawat berada pada sistem navigasi radio julat omni-arah frekuensi yang sangat tinggi untuk pendekatan pesawat.

"Siasatan bagi menentukan punca kemalangan ialah kapten menerbangkan pesawat di bawah altitud penurunan minimum tanpa melihat landasan dan meneruskan penurunan menyebabkan pesawat itu terhempas sebelum tiba ke lapangan terbang.

"Kematian kru penerbangan di lapangan terbang disebabkan cuaca buruk yang turut menyumbang kepada kemalangan. Pegawai pertama tidak mempersoal kapten kerana melanggar peraturan," katanya.

TRAGEDI LAIN :

22 Julai 2023

Sebuah helikopter Jabatan Bomba dan Penyelamat terhempas di hangar Institut Teknologi Penerbangan Malaysia Universiti Kuala Lumpur berhampiran Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang.

Kejadian tengah hari itu berlaku ketika helikopter sedang menjalankan penerbangan ujian.

Tujuh orang di atas kapal, termasuk juruterbang, dilaporkan berada dalam keadaan stabil.

1 Ogos 2022

Seorang jurulatih penerbangan terbunuh dan ketua pengajar penerbangannya mengalami kecederaan apabila pesawat ringannya terhempas di Jalan Raja Dr Nazrin Shah-Sungai Rokam di Ipoh.

Dalam kejadian pada jam 8.10 malam itu, pesawat Piper 28 itu dikendalikan Fajim Juffa Mustafa Kamal berusia 52 tahun yang terbunuh di tempat kejadian.

7 November 2020

Dua lelaki maut apabila helikopter dinaiki mereka bertembung di udara selepas meragut seorang lagi berhampiran SJKT Taman Melawati di Taman Melawati, Kuala Lumpur dalam kejadian 11.45 pagi itu.

Kedua-dua dalam helikopter yang terhempas itu meninggal dunia di tempat kejadian.

Helikopter kedua dengan dua di atas kapal berjaya melakukan pendaratan kecemasan di padang sekolah.

Helikopter itu berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang dan menuju ke Genting Sempah.

Mangsa yang maut ialah kapten My Heli Club dan ketua pengajar terbang Komander (B) Mohamed Sabri Baharom, 56 dan Mohamad Irfan Fikri Mohd Rawi, 44.

Sumber: Berita Harian

Destination: