Tiga Wanita Jadi Korban Kejadian Bot Bertembung Di Pangkor, Perak!

TERKINI
March 07, 2023 - 06:26 PM


Tiga wanita maut dalam insiden pelanggaran antara dua bot di perairan Lumut-Pangkor dekat Manjung berhampiran Pengkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) malam Isnin.

Ketiga-tiga wanita berumur lingkungan 26 hingga 43 tahun yang belum dikenal pasti identiti disahkan meninggal dunia di Hospital Angkatan Tentera Laut, Lumut, dalam kejadian kira-kira pukul 9 malam itu.

Ketua Polis Daerah Manjung ACP Nor Omar Sappi berkata pihaknya dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Manjung dan TLDM telah melancarkan misi mencari dan menyelamat (SAR) sebaik menerima maklumat pada pukul 9.17 malam.

"Siasatan awal mendapati kemalangan itu melibatkan sebuah bot membawa 17 penumpang dengan seorang tekong dari Lumut ke Pangkor, yang berlanggar dengan sebuah lagi bot dinaiki seorang tekong dan seorang penumpang dari arah bertentangan.

"Akibat pertembungan itu 10 penumpang tercampak ke dalam laut sebelum diselamatkan oleh kedua-dua tekong bot berkenaan dan dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut," katanya dalam satu kenyataan.

Nor Omar berkata tiga yang maut telah dihantar ke Hospital Seri Manjung untuk dibedah siasat -- manakala seorang lagi mangsa berumur 43 tahun kini ditempatkan di unit rawatan rapi (ICU), dan yang lainnya telah menerima rawatan sebagai pesakit luar.

Setakat ini pihak berkuasa mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut dan meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai insiden ini untuk tampil bagi membantu siasatan.

Sumber: BERNAMA & Kredit Foto: Facebook TLDM

Destination: