Wow, Berani Betul Kem Tun M Letak Ahmad Idham Lawan Anwar Atau MB Di Kerusi Port Dickson!

TERKINI
October 17, 2022 - 04:23 PM


Meskipun hanya pada Khamis ini (20 Oktober 2022) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas bagi membincangkan dan menentukan tarikh penting bagi Pilihan Raya Umum Ke-15, namun berita tentang keinginan untuk bertanding di kerusi Parlimen mula hangat tercetus.

Salah satunya adalah Pelakon dan Pengarah, Ahmad Idham yang dilaporkan tidak ragu-ragu untuk bertanding dengan pemimpin politik berpengaruh pada PRU15 bagi kerusi Parlimen Port Dickson.

"Ada yang bertanya kepada saya sama ada sudah bersedia untuk bertanding dengan Presiden PKR atau Menteri Besar Negeri Sembilan, Aminuddin Harun.

"Saya beritahu mereka bahawa saya tidak akan rugi kerana saya akan menjadi underdog.

"Saya serahkan kepada kepimpinan Gerakan Tanah Air (GTA) untuk memutuskan sama ada saya akan dipilih untuk bertanding di Port Dickson atau tidak," kata bekas ketua pegawai eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) itu.

Mengakui dirinya tidak sehebat ahli politik lain seperti penyandang Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Aminuddin Harun, dia mengakui sudah mula berkhidmat kepada masyarakat setempat di Port Dickson sejak beberapa bulan lalu.

"Ia bukan setakat politik tetapi berkhidmat kepada masyarakat. Saya telah pergi dari rumah ke pintu untuk berhubung dengan masyarakat dan menyedari bahawa masih ramai yang memerlukan bantuan," katanya.

Ahmad Idham yang mengasaskan Pertubuhan Briged Prihatin berkata, dia telah menghulurkan bantuan kepada keluarga kurang berkemampuan dan kanak-kanak berkeperluan khas.

Ahmad baru-baru ini disebut-sebut sebagai calon GTA oleh Ketua Pejuang Negeri Sembilan, Jani Ismail.

Anwar dipilih sebagai Ahli Parlimen Port Dickson pada Oktober 2018 apabila memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) itu berikutan pengampunan dirajanya berkaitan hukuman penjara atas pertuduhan liwat.

Ahmad Idham berkata, dia juga akan bergantung kepada media sosial untuk mendekati pengundi muda kali pertama.

"Saya telah menjadi pelakon dan pengarah selama 25 tahun dan media sosial adalah kelebihan saya," katanya.

Bagaimanapun, katanya, bergantung pada platform seperti TikTok dan Instagram untuk menarik perhatian adalah tidak mencukupi untuk meraih undi.

"Anda mesti dapat menangkap minat belia dan memenangi kepercayaan mereka," katanya.

Jika berjaya dalam pilihan raya, Ahmad Idham berkata, dia berhasrat untuk membangunkan Port Dickson sebagai hab pendidikan untuk kanak-kanak berkeperluan khas di samping mempromosikan kawasan itu sebagai destinasi pelancongan tempatan.

GTA yang terdiri daripada empat parti politik iaitu Pejuang, Putra, Parti Perikatan India Muslim Kebangsaan (Iman) dan Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa), ditubuhkan Tun Dr Mahathir Mohamad pada Ogos lalu.

Ia juga termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), ahli akademik dan individu.

Gabungan itu berhasrat untuk bertanding di lebih 120 kerusi pada pilihan raya akan datang di bawah panji Pejuang kecuali Kelantan dan Terengganu.

Sumber: The Star

Destination: