Yakutsk, Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku -50 Celcius!

TERKINI
January 16, 2023 - 03:36 PM


Sejarah menunjukkan manusia mampu beradaptasi walau di mana saja persekitarannya. Tidak kiralah sama ada persekitaran hutan, gurun, tundra, gunung-ganang atau pulau, manusia dapat hidup dan membina kehidupan mereka. Ini termasuk di bandar paling sejuk di dunia iaitu Yakutsk.

Suhu menjunam sehingga -50 darjah Celsius (-58 Fahrenheit) minggu ini di Yakutsk dalam cuaca sejuk yang luar biasa di Siberia yang dikenali sebagai bandar paling sejuk di dunia.

Terletak 5,000 km (3,100 batu) timur Moscow di kawasan permafrost di Timur Jauh Rusia, penduduk bandar perlombongan sering melihat termometer jatuh jauh di bawah -40.

"Anda tidak boleh melawannya. Anda sama ada menyesuaikan diri dan berpakaian dengan sewajarnya atau anda menderita," kata Anastasia Gruzdeva, yang turut memakai dua selendang, dua sarung tangan.

"Anda tidak benar-benar merasakan sejuk di bandar. Atau mungkin hanya otak yang menyediakan anda untuk itu, dan memberitahu semuanya normal," tambahnya di bandar yang diselubungi kabus berais.

Seorang lagi penduduk, Nurgusun Starostina, yang menjual ikan sejuk beku di pasar tanpa memerlukan peti sejuk atau peti sejuk, berkata tiada rahsia khusus untuk menangani kesejukan.

"Hanya berpakaian hangat. Berlapis-lapis, seperti kubis!"

Yakutsk mempunyai populasi seramai 336,200 orang penduduk dengan kebanyakannya bekerja untuk Alrosa. Alrosa ialah sebuah syarikat perlombongan yang mengusahakan lombong berlian di bandar berkenaan.

Untuk rekod -- suhu di Yakutsk boleh mencecah -60 darjah Celsius.

Tetapi bagi penduduk tempatan, mereka percaya itu bukan suhu terendah pernah dicatatkan di situ.

Ini kerana mereka pernah mengalami cuaca sejuk melampau tetapi termometer hanya dapat merekodkan suhu sehingga -63 darjah Celsius.

Destination: