5 Warna Baju Raya Paling Popular Tahun 2023. Korang Team Warna Apa?

GAYA HIDUP
March 17, 2023 - 12:56 PM


Pastinya ramai dalam kalangan kita menunggu dan masih memikirkan idea warna tema  baju raya tahun 2023.

Bagi yang sudah berkeluarga, pastinya mencari baju sedondon -- manakala bagi yang berpasangan juga pastinya mencari warna baju yang bersesuaian untuk kedua-dua pasangan. 

Baru-baru ini, agensi ramalan WGSN dengan kolaborasi bersama COLORO telah mengeluarkan idea warna yang bakal popular menjelang tahun 2023.

Pastinya idea 5 warna tema baju kurung atau baju melayu untuk Hari Raya Aidilfitri tahun ini akan memudahkan anda untuk membuat keputusan.

Ramalan ini telah dibuat dengan mengambil kira efek krisis kesihatan yang telah melanda.Kelima-lima warna ini menekankan konsep positif, ketenangan dan kesembuhan.

Jom kita tengok apakah warna-warna yang bakal popular menghiasi sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

TEMA WARNA BAJU RAYA 'TRENDING' 2023 

1. DIGITAL LAVENDER 

Digital lavender merupakan color yang telah dipilih sebagai warna utama tahun 2023. Ia mewakili kesihatan dan mempunyai kesan penstabilan dan pengimbangan kesihatan mental. Pasti kelihatan lebih menawan jika dipakai ketika beraya mahupun kenduri kendara. Memang cantik sungguh warna digital lavender ni!

Terdapat 5 jenis ton untuk dipilih dari warna keunguan yang paling cair hingga ke pekat. Warna yang paling cair ialah Enchanted 2070-50, kemudian Heather Plum 1396 dan seterusnya Charm Violet 1398. Warna yang sedikit pekat antara kesemua tadi ialah Seduction 1399 dan paling pekat Purplicious CSP-465. Kesemua warnanya nampak elegan dan menarik. Anda pasti terpikat untuk menjadikan warna Digital Lavender sebagai tema warna baju raya 2023.

2. SUNDIAL YELLOW 

Warna Sundial berkonsepkan jam tangan matahari. Warna ini seakan gabungan antara warna emas, coklat dan cream. Ia kelihatan seperti jingga pada waktu senja. Warna ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai tona kulit yang panas.

Jika anda ialah peminat warna oren atau coklat, tema warna baju raya 2023 anda pasti salah satu daripada ton dalam ni. Warna-warna dalam Sundial lebih nampak natural dan sesuai untuk semua warna kulit. Jika anda meminati oren keemasan Tangelo 2017-30 paling sesuai dengan anda. Bagi yang suka warna pastel, anda boleh memilih August Morning 2156-40 yang lebih lembut ala-ala warna krim. Kalau nak lebih cair, anda ada pilihan Honeybell 145.

Kalau anda lebih suka warna coklat ada dua pilihan dalam ton Sundial iaitu Golden Harvest 2157-20 yang lebih pekat daripada Tangelo 2017-30. Manakala, coklat yang paling gelap ialah English Ochre CW-290. Ah, mana satu pilihan hati?

3. LUSCIOUS RED 

Siapa yang suka warna merah? Kod-kod dalam Luscious Red cantik-cantik belaka. Nampak seksi dan berani untuk dijadikan tema warna baju raya 2023 anda. Nak tahu apa warna-warnanya? Warna merah yang paling terang ialah Vermilion 2002-10. Warna yang seakan-akan maroon atau merah pekat ialah Caliente AF-290.

Jika anda suka warna yang terang tapi sedikit pudar, kod Watermelon Red 2087-20 paling sesuai untuk anda. Nampak menonjol tetapi dalam kadar yang sederhana. Warna Hot Tamale CSP-1155 pula lebih kepada warna cili merah. Nampak garang dan seksi. Apabila melihat kod warna Candy Cane Red 2079-10, penulis teringatkan gincu merah yang selalu dipakai oleh model-model antarabangsa.

4. TRANQUIL BLUE 

Tranquil blue adalah warna gabungan antara tone aqua dan marine yang mempunyai unsur udara dan air dan sesuai untuk mereka yang mempunyai tona warna sejuk.

Warna biru sering dikaitkan dengan ketenangan dan keharmonian. Warna ini memberikan rasa kedamaian dan membuatkan suasana menjadi tenang. Warna ini juga boleh dikatakan warna yang selamat untuk digayakan pada mana-mana majlis dan perayaan.

Kita mula dari warna yang paling cair hingga ke pekat. Jika anda suka warna biru cair seperti ais, bolehlah pilih Saphire Ice 808. Jika nak warna langit yang cerah dan ceria, anda boleh pilih Blue Marguerite 2063-50. Serius cantik warna ni!

Kalau suka warna seakan-akan air tasik yang kebiruan, bolehlah cuba Nova Scotia Blue 796. Penulis suka warna-warna dusty, tentunya Blue Dragon 810 menjadi pilihan pertama. Warnanya sedikit pekat berbanding Nile Blue CSP-560.

5. VERDIGRIS 

Nama Verdigris yang unik merupakan kombinasi warna biru dan hijau yang menghasilkan warna firus (turquoise).

Verdigris sesuai diperagakan oleh anak-anak muda yang sukakan benda baru dan kelainan. Gabungan warna hijau dan biru dalam Verdigris sesuai untuk mereka yang bertona sejuk.

Dalam kod warna Verdigris terdapat 5 warna pilihan. Warna yang paling gelap seakan-akan warna daun pokok ialah Pine Green 2051-20. Jika nak cair sedikit tapi agak terang ialah Largo Teal 742. Ramai juga yang tertarik dengan warna hijau pudar atau dusty green, ton warnanya ialah Antiqued Aqua CSP-705. Ni salah satu warna kegemaran penulis.

Kalau minat warna hijau kekelabuan, kod Verdigris 685 sangat sesuai untuk tema warna baju raya 2023. Warna Newport Green 2050-30 lebih kehijauan tetapi masih ada ciri-ciri kekelabuannya.

P/S: Cantik dan unik warna tema popular tahun ini kan? So korang akan jadi team warna mana Raya nanti? Tapi dalam pada kita dah sibuk cari-cari warna baju raya, jangan lupa tak sampai seminggu sahaja lagi kita akan berpuasa. Jom banyakkan baca doa ini, semoga kita semua dapat bertemu dengan 'Penghulu Segala Bulan' iaitu Ramadan!

SUMBER & KREDIT : JAKEL.MY


Destination: