Cermin Kereta Gelap, Pemandu Atau Pemilik Kenderaan Bakal Didenda Sehingga RM2,000

GAYA HIDUP
October 10, 2023 - 11:16 AM


Pemandu atau pemilik berdaftar kenderaan yang melanggar peraturan cermin gelap boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 6 bulan bagi kesalahan pertama.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam satu kenyataan berkata, bagi sabitan berikutnya pula, denda tidak melebihi RM4,000 atau penjara tidak lebih 12 bulan, atau kedua-duanya sekali.

Menurutnya, Kementerian Pengangkutan melalui JPJ pada Mei 2019 telah memperkenalkan peraturan baharu mengenai pemakaian cermin gelap kepada kenderaan persendirian.

  • Cermin Depan Kekal 70 %
  • Cermin sisi bahagian pemandu & cermin sisi penumpang hadapan kekal 50%

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengingatkan pemilik kenderaan persendirian supaya mematuhi peraturan pemakaian cermin gelap seperti yang diwartakan di bawah Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) 1991 (Pindaan 2019).

JPJ memaklumkan mana-mana individu atas faktor keselamatan atau kesihatan bagaimanapun boleh memohon kelulusan untuk menggunakan cermin gelap dengan cara memohon melalui pos atau portal JPJ www.jpj.gov.my.

"Sehingga kelulusan diperoleh, mana-mana individu hendaklah mematuhi peraturan yang sedang berkuat kuasa," menurut kenyataan itu.

Menurut JPJ sebanyak 108,428 notis kesalahan melibatkan cermin gelap telah dikeluarkan sejak 2019 hingga kini, dengan 17,218 daripadanya telah dikenakan saman JPJ (P) 22 yang melibatkan kesalahan cermin gelap.

“JPJ tidak akan berkompromi dan akan mengambil tindakan tegas kepada pemandu atau pemilik kenderaan yang gagal mematuhi peraturan penggunaan cermin gelap yang ditetapkan,” katanya.

Facebook : Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia