DG Hisham Mengesahkan Kemunculan Varian Baharu COVID-19, Lambda

GAYA HIDUP
August 09, 2021 - 02:04 PM


Sejak pandemik COVID-19 mulai melanda dunia pada akhir tahun 2019, nampaknya wabak tersebut belum sampai ke jalan sampai sekarang. Kemunculan wabak ini telah mengakibatkan lebih daripada 200 juta orang disahkan positif, dan 4.29 juta kematian telah direkodkan.

Baru-baru ini, setelah munculnya varian Delta dan Delta Plus, dilaporkan bahawa varian baru lain yang disebut Lambda baru-baru ini ditemui di Amerika Syarikat, Peru, dan Jepun.

Dr Tan Sri Nur Hisham Abdullah juga mengesahkan tuntutan ini melalui laman Facebooknya. Dia menyatakan bahawa varian ini lebih berjangkit dan lebih berjangkit dalam memerangi kekebalan individu yang diberi vaksin.

Jepun mula menemui kes seorang wanita di Lapangan Terbang Haneda, yang baru tiba di Peru pada 20 Julai. Namun, wanita itu tidak menunjukkan sebarang gejala pada masa itu. Difahamkan, Peru menjadi negara pertama yang mengusulkan varian Lambda pada bulan Disember tahun lalu, dan kemudian ia mulai menyebar ke Amerika Syarikat dan Jepun.

Keadaan buat masa ini masih lagi terkawal tetapi orang ramai dinasihatkan berjaga-jaga dan patuhi SOP. Varian menunjukkan lebih mengganas dari biasa.

Sumber: DG Hisham (Facebook)

Destination: