Tips Sorok Duit Untuk Digunakan Pada Waktu Terdesak!

GAYA HIDUP
September 27, 2021 - 10:38 AM


Bagi mereka yang bergaji kecil mesti faham kan bila dah hujung bulan, mula risau dan berpeluh macam mana nak survive dan urus perbelanjaan yang semakin berkurang? Takkan lah nak makan maggi atau roti canai setiap hari betul tak? Jadi kita kena elak situasi ini berlaku atau pun berulang.

Faktor boros dalam berbelanja juga menjadi antara punca duit atau gaji tidak dapat bertahan dengan lama. Yalah kan, banyak tarikan apatah lagi yang hidup di bandar. Makanan yang agak mahal tapi demi gambar yang cantik kita sanggup berbelanja lebih misalnya, belum lagi melabur dalam hobi yang kita minat.

Antara tips yang diberikan oleh pakar perunding kewangan Azizul Azli Ahmad ini sangat berguna atau kita boleh panggil "life hack" dalam mengatasi masalah tak cukup duit untuk bertahan sampai hujung bulan!

Menerusi perkongsian perunding kewangan Azizul Azli Ahmad, ini caranya ‘sorok' duit, supaya hujung bulan tidak sesak hingga kena ikat perut menunggu gaji.

Mungkin wang yang diselitkan ini boleh bantu anda sekiranya berlakunya kecemasan. Inilah perkongsian tentang enam tempat yang paling bagus untuk simpan duit sebelum gaji masuk.

1. Celahan dompet
Simpan amaun yang anda selalu gunakan di antara bahagian dompet yang paling mudah. Selitkan RM20 atau RM50 di celahan dompet yang anda rasa susah untuk keluarkan. Jumlah yang anda selitkan itu ikutlah diri masing-masing. Jadi, apabila sedar duit sudah habis, masih ada beberapa wang kertas tersembunyi di celah bahagian dompet kita.

2. Laci pejabat
Sediakan sebuah tabung khusus di dalam pejabat. Anda boleh beli tabung murah di kedai RM2 atau gunakan botol kuih raya saiz besar (selalunya orang guna isi tempeyek). Ikutilah kreativiti anda, hiaslah ikut suka.

Asalkan tabung itu boleh memberi anda motivasi untuk menyimpan. Tapi, jangan lupa untuk pastikan tabung anda tersembunyi dan berkunci di laci pejabat.

3. Dalam komponen kereta
Di dalam kereta, ada beberapa komponen kenderaan yang agak tersembunyi. Setiap kereta mempunyai rekabentuk yang berbeza. Cuba teliti celah-celah kecil yang anda boleh selitkan duit ‘kecemasan’ di situ. Tetapi pastikan duit tersebut juga boleh dikeluarkan, jangan nanti tersumbat di dalam komponen kereta tersebut.

Satu tip untuk anda, pastikan anda tidak lupa, jika tidak, akan disedut oleh tukang cuci kenderaan apabila waktu 'vacuum' bermula.

4. Belakang ‘casing handphone'
Ramai yang amalkan teknik ini. Sebab mungkin kita akan lupa membawa dompet, tetapi telefon jarang akan lupa. Setuju atau tidak? Biasanya, mereka akan meletakkan duit RM10 sehingga RM50 dalam 'casing handphone', terpulanglah pada diri masing-masing.

Terdapat juga banyak rekabentuk 'casing' handphone' yang ada ruang untuk letakkan duit. Biasanya ia dipanggil ‘phone wallet’. Ada banyak pilihan yang cantik dan murah di pasaran. Cuma pastikan duit anda tersembunyi dan tidak menarik perhatian orang lain.

5. Pemegang kad nama (name tag holder)
Teknik ini biasa digunakan juga sebab ramai yang simpan duit di dalam pemegang kad nama mereka waktu bekerja di pejabat.

Sama dengan 'casing handphone', simpanan ini juga boleh selamatkan anda bila anda keluar makan tengahari ketika di pejabat. Atau belilah 'lanyard' untuk gantungkan pemegang kad nama di leher anda untuk mudahkan anda apabila keluar nanti.

6. Simpan dengan pasangan anda
Pastikan pasangan anda boleh tolong simpan bukannya tolong belanjakan duit anda. Paling-paling simpan dengan ibu. Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa perlu berikan duit kepada orang lain untuk simpankan?

Sebabnya adalah mungkin anda akan rasa segan untuk minta balik duit tersebut. Jadi, lama-lama duit tersebut akan terkumpul.

Kesimpulannya, ia terpulanglah di mana anda suka selitkan duit kecemasan ini. Selepas sudah simpan, apabila telah gunakan wang tersebut, jangan lupa untuk isi semula duit itu. Pilihlah tempat strategik yang anda rasa tidak akan hilang dengan mudah. Tetapi jangan sampai orang tahu simpanan kita berapa.

Sumber: Astro Awani

Destination: