Hotel Istana Bakal Tutup Operasi Sepenuhnya Pada 1 September

TERKINI
July 01, 2021 - 05:04 PM


Jika diberi peluang terakhir untuk menginap di Hotel ini, min nak jadi orang pertama datang ke sini. Hotel lima bintang ini merupakan tempat pilihan utama penginapan pelancong datang ke Malaysia. 

Hotel ini terletak di Jalan Raja Chulan di Bukit Bintang dan ini merupakan kawasan paling ramai pelancong dari luar.

Menurut laporan, setelah dibuka selama hampir tiga tahun dan menjadi tumpuan pelancong dan orang yang mengunjungi ibu kota Kuala Lumpur, Hotel Istana akan ditutup pada 1 September. Apabila viral bertarikh 30 Jun, pihak pengurusan hotel memaklumkan bahawa rancangan pemisahan sukarela telah diberikan kepada pekerja hotel yang terjejas.

"Kami menyesal mengumumkan bahawa kami berharap dapat memutuskan untuk menutup perniagaan kami pada 1 September 2021.

"Setelah mempertimbangkan keadaan semasa dan semua pilihan yang ada, kami membuat keputusan ini. "Kami tidak punya pilihan selain terus menutup," kata pengurus besar hotel Noorazzudin Omar dalam pemberitahuan pemberhentian kepada pekerja.​

Dalam surat yang sama, pihak pengurusan juga menyebutkan bahawa Hotel Istana akan menyediakan pekerja dengan rancangan pemberhentian sukarela (VSS).

Noorazzudin berkata, keadaan sekarang semakin parah dan hotel berasa rugi yang snagat banyak. Walaupun hotel ini dijadikan pusat hotel kuarantinm masih merugikan perniagaan, pulangan, harga serta tempahan bilik.

Disebabkan kerugian ini terjadi, Noorazzuddin berkata akan memutuskan untuk henti operasi pada 1 September 2021.

 

Namun, menurut laporan Awani, setakat ini, notis rasmi pentadbiran presiden kepada pekerja belum dikeluarkan.

Menurut rekod, 486 hotel bintang lima di Jalan Raja Chulan siap dibina pada tahun 1992 dan dimiliki oleh Tradewinds Corp Berhad.

Sumber: Buzzkini, Astro Awani