Jom Ketahui Apa Itu Peristiwa Israk Mikraj Dan 5 Amalan Boleh Kita Buat

ISLAMIK
February 08, 2024 - 04:02 PM


Peristiwa Israk Mikraj telah menjadi salah satu pembuktian keimanan terhadap kebenaran Baginda SAW kerana ia merupakan satu mukjizat iaitu perkara yang mencarik adat. Ketika itu, ada juga yang tidak mempercayai peristiwa yang dialami oleh Nabi SAW tersebut, sehingga sebahagian daripada penduduk Mekah ragu-ragu terhadap agama Islam. Akan tetapi, keimanan Saidina Abu Bakar R.A tidak sedikit pun goyah, sambil beliau berkata: “Demi Allah, jika itulah yang Nabi Muhammad SAW katakan, sungguh dia berkata benar. Demi Allah, sesungguhnya dia pernah memberitahuku mengenai kedatangan wahyu kepadanya menerusi Jibril AS pada mana-mana waktu, malam ataupun siang, terus aku mempercayainya dan aku bersaksi bahawa beliau adalah utusan Allah yang sebenarnya.”

Peristiwa Israk Mikraj ini, menghubungkan antara dua Masjid besar iaitu Masjid al-Haram di Makkah dan Masjid Al-Aqsa di Palestin, sebelum Baginda SAW dinaikkan ke langit. Kedua-duanya merupakan masjid suci bagi kaum Muslimin. Wilayah tersebut telah dibebaskan pada zaman Khalifah Umar bin Al Khattab R.A oleh pasukan tentera kaum Muslimin.

Semenjak itu, bumi ini menjadi amanah dalam tangan umat Islam. Lantaran itu, Sultan Abdul Hamid II, khalifah Uthmaniah Turki – ketika didatangi oleh wakil zionis Yahudi yang ingin membeli tanah Palestin pernah menegaskan: “Sesungguhnya aku tidak akan melepaskan Bumi Palestin kepada kamu meskipun sejengkal. Tanah Palestin bukanlah milikku, tetapi ia adalah milik kaum Muslimin. Selagi aku masih hidup, sekiranya jasad aku dikerat sekateh-sekateh sekalipun, aku tidak akan membiarkan bumi Palestin terlepas daripada pemerintahan Islam.”

Peristiwa Israk Mikraj menjadi titik tolak bermulanya pensyariatan solat fardhu. Ibadat solat lima waktu yang menjadi tonggak utama kewajipan seseorang muslim dan muslimah, tidak boleh dipandang ringan oleh setiap kita. Ia hendaklah dilaksanakan dan dihayati dengan teliti, agar dapat mengelakkan seseorang daripada melakukan perbuatan-perbuatan keji dan maksiat. Firman Allah SWT dalam surah Al-Ankabut ayat 45: Maksudnya: “Dan dirikanlah solat. Sesungguhnya, solat itu mencegah daripada (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar. Dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan”.

Sumber: Majlis Keselamatan Negara

Amalan- Amalan Israk Mikraj: Cara Kita Menghargai Momen Bersejarah

Israk Mikraj ni bukan sekadar peristiwa dalam kalendar Islam, tapi juga peluang untuk kita melibatkan diri dalam amalan-amalan yang memberi makna. Jom kita lihat apa saja amalan yang boleh kita lakukan.

1. Solat Sunat dan Zikir

Yang pertama dan paling penting, amalan solat sunat. Ini adalah cara untuk mengingati perjalanan Nabi Muhammad S.A.W dan untuk merenung lebih dalam tentang pengalaman spiritual baginda. Tak lupa juga, amalan zikir dan doa untuk meningkatkan ketenangan dan kefahaman kita tentang keagungan Allah.

2. Mendengar Ceramah atau Tazkirah

Israk Mikraj adalah masa yang baik untuk mendengar ceramah atau tazkirah tentang kisah perjalanan Nabi Muhammad S.A.W dan pelajarannya. Ini membantu kita memahami lebih dalam tentang kejadian tersebut dan cara ia boleh diaplikasikan dalam kehidupan kita.

3. Membaca dan Mengkaji Kisah Israk Mikraj

Baca dan kaji kisah Israk Mikraj dalam Al-Quran dan Hadith. Ini bukan saja menambah ilmu, tapi juga cara untuk lebih dekat dengan ajaran agama.

4. Berbakti kepada Keluarga dan Komuniti

Ingat, Israk Mikraj juga tentang berbagi dan berbakti. Luangkan masa dengan keluarga, bantu jiran atau sahabat, dan ambil bahagian dalam aktiviti komuniti. Ini refleksi dari ajaran kasih sayang dan kebersamaan dalam Islam.

5. Muhasabah Diri

Gunakan momen Israk Mikraj untuk muhasabah diri. Refleksikan tentang perjalanan hidup kita, apa yang telah kita capai, dan apa lagi yang boleh kita perbaiki. Ini masa untuk set semula niat dan memperbaharui komitmen kita terhadap kehidupan yang lebih baik.

Itu dia, beberapa amalan yang boleh kita lakukan sempena Israk Mikraj. Jangan lupa, setiap amalan, walaupun kecil, membawa makna yang besar dalam kehidupan kita. Mari kita gunakan peluang ini untuk menjadi lebih baik.