Ramai Tak Tahu Ini 9 Cara Maniskan Kopi Tanpa Guna Gula

FOODIE
November 09, 2018 - 01:11 PM


Bagi sesetengah orang, kopi merupakan salah satu minuman yang wajib diambil setiap pagi. Tanpa kopi seakan tak bermaya pula untuk buat kerja. Namun, pengambilan kopi terutama 3in1 tidak baik untuk kesihatan di sebabkan kandungan gula yang agak tinggi. 

Jadi untuk mereka yang ketagih dengan kopi salah satu cara yang sihat untuk menggantikan gula di dalam kopi adalah dengan menggunakan bahan yang lebih sihat.

Berikut kami senaraikan 9 jenis pemanis yang anda boleh gantikan dalam minuman kopi anda.

1. EKSTRAK VANILLA

Anda harus cuba menambah ekstrak vanilla ke dalam kopi! Walaupun kurang memberi kesan manis dalam minuman, ianya boleh menghasilkan aroma dan rasa lebih kaya

2. MADU

Selalunya madu sering dicampurkan ke dalam teh, tapi ianya boleh juga diletakkan di dalam kopi. Walaupun ianya manis dan berkerim, tapi madu lebih baik berbanding gula putih di pasaran kerana mempunyai antioksidan

3. DARK CHOCOLATE

Walaupun agak mahal, namun khasiatnya seiring dengan harganya. Hanya campurkan sedikit coklat gelap dalam kopi (selalunya untuk latte), ianya akan mencair dan memberi rasa serta aroma menyelerakan. Patut cuba!

4. KURMA

Kurma dalam kopi? Jarang dengar, kan? Dikenali sebagai pemanis semula jadi, jangan pula anda letak sebiji buah kurma ke dalam kopi. Pes kurma sangat mudah dibuat sebelum dicampurkan ke dalam minuman. Hanya kisar buah kurma bersama sedikit air, siap!

Esmerelda Geisha 601, Kopi Termahal Di Dunia!

5. STEVIA

Stevia ini kelihatan seperti gula, namun rasanya lebih manis. Ia tidak mempunyai kalori dan pastikan anda ketahui amaun sebenar kerana stevia ini sangat manis, cukup hanya beberapa taburan dalam minuman.

6. SANTAN

Alternatif lain untuk menggantikan kreamer adalah dengan menggunakan santan. Santan dikatakan mempunyai lemak sihat dan potassium.

7. KAYU MANIS

Kayu manis sering ditabur di atas kopi latte sebagai perhiasan, tapi tahukah anda menggantikan gula dengan kayu manis dapat meningkatkan metabolisma tubuh dan mengurangkan keradangan perut? Namun, harus berhati hati dalam membeli, kerana mungkin anda tersalah beli jenis sebenar kayu manis ini!

8. SUSU BADAM

Susu badam dikatakan mempunyai lebih kalsium dan kurang lemak berbanding susu lembu. Namun, jika anda tidak menggemari rasa lemak susu badam, anda juga boleh menggantikannya dengan susu kacang atau susu pisang.

9. MENTEGA

Jika anda pernah makan pagi di gerai atau warung kopi, anda mesti pernah melihat pakcik-pakcik meletakkan mentega ke dalam kopi mereka. Mentega dalam kopi dapat meningkatkan metabolisma dan tenaga anda. Harus cuba!

******

Kalau ada cara lebih sihat untuk minum kopi tak rugi pun mencuba kan?