Selepas Indonesia, Thailand Pula Bakal Pindahkan Ibu Negara

PANAS
September 23, 2019 - 10:56 AM


Jika sebelum ini, Indonesia dilaporkan bakal menukar ibu negara mereka ke Kalimantan, Thailand juga dalam satu laporan sebuah portal berita online tempatan dikhabarkan dalam perancangan untuk mengubah ibu negara mereka sekarang, Bangkok ke suatu lokasi lain.

Idea yang diketengahkan oleh Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-o-cha itu mengambil contoh Indonesia dan Mesir yang memindahkan institusi pentadbiran mereka keluar daripada bandar yang sesak dan padat.


Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-O-Cha

Berucap dalam satu persidangan ‘Connecting Thailand with the World’ minggu lalu, menurut Prayut, mereka sedang mempertimbangkan dua cara atau pendekatan untuk memindahkan ibu negara mereka.

Pertama : Cari sebuah bandar yang tidak terlalu jauh dan tidak memakan kos yang besar untuk berpindah. Kedua; pindah keluar daripada Bangkok untuk mengurangkan kepadatan.

Walaupun begitu, beliau akui idea perpindahan tersebut perlu disokong dengan kajian menyeluruh ke atas kesan ekonomi dan kesan sosial terhadap negara terbabit.

Sekiranya perpindahan ini berlaku, ia akan mengurangkan ‘sebab’ orang ramai masuk ke Bangkok dan secara tak langsung diharapkan dapat mengurangkan masalah kesesakan. Cadangan ini bakal diketengahkan tidak lama lagi.

Setakat ini, Bangkok mempunyai sekurang – kurangnya 10 juta kenderaan dan ini secara tak langsung meletakkan bandar metropolis ini dalam senarai 10 bandar paling sesak di dunia.

p/s : Agaknya manalah diorang akan pilih jadi ibu negeri baru ye?

Destination: