Maradona Sebenarnya Dibunuh? 8 "Penjaga" Maradona Dituduh

TERKINI
June 23, 2022 - 04:15 PM


Antara berita yang mengejutkan dua tahun lahu adalah pemergian pemain lagenda, ikonik Diego Armando Maradona. Kini, lapan individu yang menjaga legenda bola sepak Diego Maradona akan dibicarakan di mahkamah Argentina atas tuduhan membunuh.

Ini menurut keputusan yang dikeluarkan pada Rabu berikutan siasatan terhadap kematiannya pada November 2020 akibat serangan jantung.

Dalam dokumen setebal 236 muka surat yang dilaporkan Reuters, hakim yang bertanggungjawab kes itu mempersoalkan tingkah laku aktif atau kelalaian setiap tertuduh yang membawa dan menyumbang kepada keputusan yang berbahaya.

Keputusan itu mengatakan bahawa lapan individu termasuk doktor, jururawat dan ahli psikologi yang menjaga Maradona pada masa kematiannya dituduh dengan "pembunuhan mudah" iaitu satu pertuduhan serius yang bermaksud membunuh dengan niat.

Lembaga perubatan yang dilantik untuk menyiasat kematian Maradona membuat kesimpulan pada 2021 bahawa pasukan perubatan bintang bola sepak itu bertindak dalam "cara yang tidak wajar, kurang dan melulu."

Maradona dianggap sebagai salah seorang pemain bola sepak terhebat dalam sejarah namun menderita disebabkan masalah dadah dan alkohol selama bertahun-tahun.

Maradona meninggal dunia pada 25 November 2020, pada usia 60 tahun.

Pendakwa raya Argentina melancarkan siasatan sejurus selepas kematian Maradona di sebuah rumah berhampiran Buenos Aires, termasuk mengarahkan pemeriksaan hartanah doktor peribadinya dan menyiasat individu lain yang terlibat dalam jagaannya.

Defendan yang dinamakan dalam keputusan itu ialah pakar bedah saraf dan doktor peribadi Maradona, Leopoldo Luque; pakar psikiatri, Agustina Cosachov; pakar psikologi, Carlos Diaz; jururawat Gisella Madrid dan Ricardo Almiron; bos mereka Mariano Perroni dan doktor Pedro Di Spagna dan Nancy Forlini.

Defendan telah menafikan bertanggungjawab atas kematian Maradona.

Hakim berkata, peguam untuk sebahagian daripada mereka telah meminta kes itu ditolak.

Peguam untuk Cosachov, Vadim Mischanchuk berkata, mereka akan merayu keputusan itu dan menyatakan penjagaan psikiatri tidak mempunyai kaitan dengan punca kematian Maradona.

"Pihak yang bersalah sedang dicari dalam semua kos dan objektiviti semakin hilang," kata peguam itu.

Jenayah "pembunuhan mudah" di Argentina biasanya membawa kepada hukuman penjara lapan hingga 25 tahun, mengikut kanun keseksaan negara itu.

Setakat ini, tiada tarikh ditetapkan untuk perbicaraan.

Destination: