Viral Perenang Malaysia, Welson Sim Di China,Thailand! 5 Fakta Menarik Yang Korang Perlu Tahu

TERKINI
July 26, 2021 - 06:20 PM


Lahir dari Kuching, Sarawak, perenang Malaysia Welson Sim Wee Sheng telah mendapat sedikit perhatian dari Sukan Olimpik baru-baru ini di Jepun. Beliau begitu hangat dan popular di media sosial di China serta Thailand.

Perenang profesional telah menjadi trend di platform media sosial China Weibo kerana ciri-ciri 'kacak'nya. Sim berada di tempat keenam dan ketujuh setelah bertanding dalam kategori gaya bebas lelaki 400m dan 200m dan terus menjadi bualan hangat.

 

Tetapi masih kurang banyak kita ketahui tentang diri beliau ini selain rupa kacaknya, ada beberapa perkara korang tak tahu tentang kehidupan beliau sebelum menjadi atlet perenang. Pemain berusia 24 tahun itu telah mengumpulkan banyak pencapaian dan gelaran selama bertahun-tahun.

Berikut adalah 5 perkara yang perlu diketahui mengenai Welson Sim:

1. Sim juga gemar menonton drama Cina ketika waktu rehat

Dalam temu bual dengan Buro 24/7, Sim mendedahkan beberapa perkara yang mungkin tidak diketahui oleh ramai orang tentangnya. Yang pertama adalah bahawa dia menganggap dirinya makanan tetapi tidak menyukai sos tomato. Dan dia suka menonton drama Cina.

2. Mempunyai dua pin pada pergelangan tangan Sim

Pada Oktober tahun lepas, Sim dimasukkan ke hospital kerana kemalangan motosikal dan cedera pada pergelangan tangan. Sim mempunyai dua pin dan melalui pembedahan, dua pin ini dimasukkan ke lengan beliau. 

Dikatakan Sim sering berasa sakit ketika sedang melakukan latihan.

3. Hobi bermain badminton serta menunggang motosikal

Beliau banyak menghabiskan waktu bermain badminton ketika masa lapang. Beliau jugak banyak kongsi di media sosial sambil pose di atas motosikal.

4. Sim pertama kali berenang untuk melawan masalah asma

Pada usia 10 tahun, Sim mula berenang sebagai hobi setelah seseorang mencadangkan kepada ibunya bahawa ia akan membantu menguatkan paru-parunya. Sifat dan cintanya yang kompetitif ketika berada di dalam air mendorongnya untuk bertanding di Piala Presiden di Sarawak setahun kemudian dan dia berjaya ke pasukan renang negara Sarawak.

5. Perenang Malaysia pertama yang layak ke dua acara Olimpik di bawah kategori 'A'

Beliau pernah memperolehi tiga pingat emas dan perak di Sukan Asia Tenggara (SEA Games) dan Sukan Belia Komanwel.

Bukan biasa-biasa Welson Sim ni. Rupa ada, seorang atlet, ramai lah gegirl kat luar sana nak try Sim lepas ni!

Sumber: Says, Sinarharian

Destination: