Johor Bakal Miliki Zoo Kedua Untuk Tarik Lebih Ramai Pelancong!

TERKINI
June 22, 2022 - 11:51 AM


Kerajaan Johor merancang untuk membina zoo baharu berkeluasan 20.2 hektar yang bakal menjadi tumpuan pelancong ke negeri tersebut.

Model untuk pembinaan zoo baharu berkenaan masih diteliti dan kerajaan negeri juga sedang melihat beberapa zoo yang menjadi tumpuan pelancong seperti Zoo Singapura, Zoo Melaka dan Zoo Taiping.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Johor, Datuk Mohd Jafni Md Shukor bagaimanapun berkata cadangan tersebut masih di peringkat awal perbincangan.

"Untuk buat zoo baharu ini, ambil masa juga sebab (masih) di peringkat awal perbincangan. Ada beberapa proses sebelum sampai kepada proses peruntukan, peruntukan perlu disediakan dulu untuk bina satu zoo dengan kelengkapan.

"Seperti Zoo Johor ini, sudah tentu perlukan bajet besar dan kelulusan kerajaan negeri. Konsep yang boleh cadangkan, kita akan bawa pemaju atau agensi korporat sebagai sukarelawan atau untuk jaga binatang terutama bab pemakanan sebab kos operasi makanan haiwan memang tinggi " katanya.

Sementara itu, Mohd Jafni berkata zoo berusia 94 tahun di Jalan Gertak Merah, Taman Istana di Johor Bahru yang kini dalam proses pembaikan akan dikekalkan.

"Zoo sedia ada ini akan dikekalkan, kerajaan negeri dalam proses menaik taraf dan membaik pulih fasiliti sedia ada. Ia adalah zoo yang tertua dan kerajaan negeri telah memperuntukkan RM250,000 untuk menukar semua paip lama dan proses tersebut sedang berjalan," katanya.

Zoo berkenaan telah ditutup sejak 18 Oktober 2020 bagi membolehkan kerja menaik taraf kandang dan kelengkapan haiwan dilaksanakan.

Sumber: BERNAMA

Destination: