Tak Boleh Terbang Dengan MAS, Jika Tak Pakai & Bawa Sendiri 'Face Mask'

TERKINI
April 24, 2020 - 05:26 PM


Semua penumpang Malaysia Airlines kini dikehendaki membawa serta memakai penutup hidung dan mulut sendiri berkuat kuasa pada Khamis.

Mereka perlu memakainya di lokasi seperti daftar masuk, ketika menaiki kapal terbang, dalam kabin pesawat selain sewaktu pengeluaran dan pengambilan bagasi semasa ketibaan untuk mengurangkan penularan COVID-19.

Keperluan ini terpakai kepada semua penumpang tidak termasuk bayi dalam semua penerbangan domestik, antarabangsa dan sewa khas, kata Malaysia Airlines dalam satu kenyataan.

Malaysia Airlines tidak akan menerima penumpang yang tidak memakai penutup hidung dan mulut semasa mendaftar masuk dan menaiki pesawat.

"Bagi keselesaan penumpang, terutamanya dalam penerbangan jarak jauh, anda dinasihatkan untuk membawa topeng muka tambahan dan cecair pembasmi kuman tangan untuk kegunaan sendiri," katanya.

Penumpang turut diingatkan supaya menghormati ruang peribadi orang lain dan menjaga jarak sosial jika diperlukan serta mematuhi langkah keselamatan lain dalam proses sebelum berlepas dan ketibaan. 

Sumber: Astro Awani

 

Destination: