Anugerah Gol Terbaik Piala Asia: Faisal Halim Ungguli Carta, Jauh Tinggalkan Pesaing

SUKAN
February 23, 2024 - 11:04 AM


Walaupun Piala Asia 2023 telah lama melabuhkan tirai, namun kehangatannya masih dirasai. Ditambah dengan percalonan Faisal Halim dalam kategori Anugerah Gol Terbaik, rata-rata peminat sukan negara dilihat masih teringat akan momen skuad negara mengikat Korea Selatan dalam aksi akhir peringkat kumpulan.

Bercakap tentang percalonan tersebut, Gol Faisal Halim ketika menentang Korea Selatan telah dicalonkan untuk anugerah gol terbaik pertandingan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #AsianCup2023 (@afcasiancup)

Gol itu terhasil dari pergerakan lincah pemain itu yang mendapat bola hasil tekanan yang diberikan Darren Lok kepada pihak lawan. Ketika bola sampai di kaki Faisal Halim, beliau berjaya menggelecek beberapa pertahanan Korea Selatan sebelum menemui ruang untuk memasukkan bola ke gawang lawan.

Selain Faisal Halim, calon lain yang turut dicalonkan untuk memenangi gol terbaik pertandingan ialah Keito Nakamura (Jepun), Abdulrahman Ghareeb (Arab Saudi), Hassan Al Haydos (Qatar), Supachok Sarachat (Thailand), Son Heung-min (Korea Selatan), Mousa Al Tamari (Jordan) dan Sardar Azmoun (Iran).

Ketika ini gol Faisal Halim sedang menggungguli carta undian sebanyak 63% daripada keseluruhan undian, jauh meninggalkan pesaing lain.

Tempoh undian akan dibuka sehingga 25 Februari 2024. Bagi yang berminat, boleh mengundi di laman rasmi AFC.

 

Sumber: Instagram

Destination: