MOM Pertimbang Baju Baru Untuk 25 Atlet Yang Akan Ke Sukan Olimpik Paris

SUKAN
June 27, 2024 - 12:27 PM


Majlis Olimpik Malaysia (OCM) sedang mempertimbangkan untuk memperkenalkan versi baharu pakaian rasmi Malaysia untuk Sukan Olimpik Paris.

Sumber memberitahu Timesport bahawa OCM sedang bekerjasama dengan syarikat peralatan sukan Yonex untuk mereka pakaian baharu yang eksklusif untuk atlet Malaysia yang akan ke Sukan Olimpik Paris.

"OCM kini sedang mengatur perkara ini dengan Yonex untuk menghasilkan pakaian eksklusif hanya untuk atlet.

"Jumlah yang terhad akan dihasilkan untuk anggaran 25 orang atlet," kata sumber tersebut.

Namun, ahli-ahli kontinjen yang lain, termasuk jurulatih, kakitangan sokongan, dan pegawai, akan terus menggunakan pakaian yang telah banyak diperdebatkan.

Sehingga kini, 22 atlet telah layak ke Sukan Olimpik Paris. Pakaian bertema emas dengan corak belang harimau, yang diperkenalkan pada hujung minggu lalu, bertujuan untuk mencerminkan usaha Malaysia untuk meraih pingat emas di Paris.

Namun, peminat mengkritik rekaan baju tersebut sebagai "hodoh," "nampak murah," dan ketinggalan zaman berbanding dengan reka bentuk sebelumnya.

Menurut sumber, Yonex pada awalnya mencadangkan beberapa reka bentuk kepada OCM. Sebuah jawatankuasa OCM memilih reka bentuk yang kelihatan menarik di atas kertas, tetapi hasilnya tidak sama apabila pakaian tersebut, termasuk jaket sukan, baju polo, dan T-shirt, dihasilkan.

Destination: