Tidak Sanggup Bersubahat, Shuib Bersedia Lepas Jawatan Duta KK Mart

TERKINI
March 21, 2024 - 11:19 AM


Sebagai individu beragama Islam, pelawak, Shuib tidak akan berkompromi berhubung isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di kedai serbaneka KK Super Mart yang tular baru-baru ini.

Menurut Shuib atau nama penuhnya Shahmira Muhammad, 40, kecuaian sehingga menyentuh sensitiviti agama tidak seharusnya berlaku dalam mana-mana bidang perniagaan.

“Sebagai seorang umat Islam saya aku terkesan dan perkara sebegitu tak sepatutnya berlaku dalam mana-mana bentuk perniagaan atau pun situasi.

“Kita akan marah sebab kalimah Allah ini benda yang terlalu besar. Kalau benar, saya tidak akan menyokong, saya tak akan mengiyakan langsung sebab ini tanggungjawab saya sebagai seorang umat Islam,” katanya yang juga merupakan duta KK Mart.

Shuib yang ditemui pada majlis berbuka puasa Indigital Music x FYP Media semalam turut menegaskan kalimah Allah pada stoking merupakan penghinaan buat umat dan agama Islam.

“Saya memang marah ketika isu ini tercetus sebab tidak sepatutnya berlaku. Perkara yang terjadi itu sangat keji, ini yang saya boleh cakap.

“Apa pun, isu ini masih belum selesai dan siasatan masih dijalankan, jadi saya tidak boleh ulas lanjut kerana melibatkan perniagaan dan juga sensitiviti orang lain.

“Saya akan teguh berdiri sebagai seorang umat Islam yang tidak akan sesekali menyokong sesuatu perkara salah,” ujarnya.

Dia yang juga bekas ahli kumpulan Sepahtu mengakui sedia melepaskan tanggungjawabnya sebagai duta sekiranya kedai serbaneka itu terbukti bersalah kelak.

“Saya sentiasa percaya pada konsep rezeki. Jika memang tiada rezeki saya maka tiadalah dan sebaliknya.

“Tetapi macam mana pun saya tetap kena meletakkan prinsip bahawa saya adalah seorang Islam,” ujarnya.

 

Destination: