5 Air Terjun Best Untuk Korang Sejukan Diri Di Musim Panas Ini

TRAVEL
May 09, 2023 - 02:11 PM


Kerana cuaca yang sedang kepanasan, maka sudah tiba masanya untuk melawat air terjun yang indah di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor! Sesuai untuk keluarga, rakan-rakan dan juga aktiviti membina pasukan, kami telah mengumpulkan senarai air terjun yang menakjubkan di Kuala Lumpur dan Selangor yang pasti akan menyegarkan anda ketika cuaca yang panas begini.

1. AIR TERJUN CHILLING

Bermula yang pertama ialah Chilling Waterfalls, salah satu air terjun yang paling popular dan menakjubkan di Selangor. Terletak 21 KM dari Kuala Kubu Bharu dalam rizab yang dipanggil Santuari Ikan Sungai Chilling dan mempunyai tiga air terjun menegak yang mengagumkan. Untuk sampai ke air terjun, anda perlu meredah hutan selama kira-kira sejam dan menyeberangi Sungai Chiling beberapa kali. Dengan lintasan yang paling dalam setinggi pinggang, perjalanan ini agak mudah, jadi anda tidak perlu risau untuk membebankan diri anda melaluinya. Setelah tiba, anda boleh menikmati air terjun dengan airnya yang sejuk dan segar.

2.AIR TERJUN KANCHING 

Terletak di antara Kuala Lumpur dan Rawang, pergi ke Air Terjun Kanching yang megah yang terletak di dalam hutan yang subur. Air terjun yang mampunyai tujuh tingkat di Selangor ini adalah tempat yang sesuai untuk anda berehat dan bersantai kerana bunyi air yang mengalir menarik anda ke dalam kelonggaran yang terbaik. Terdapat tujuh peringkat untuk Air Terjun Kanching, semuanya dengan tahap kesukaran yang berbeza-beza. Tahap 1 hingga 4 bagus untuk pemula kerana terdapat tangga konkrit dan laluan yang menghubungkan mereka. Tahap 5 dan 6 boleh dicapai melalui laluan pejalan kaki yang usang, kedua-duanya agak mudah untuk dicapai. Tahap 7, bagaimanapun ia memerlukan anda mendaki denai yang curam dan berbatu.

3. AIR TERJUN SUNGAI PISANG

Seterusnya dalam senarai air terjun terbaik kami di Selangor ialah Air Terjun Sungai Pisang yang cantik. Jauh di dalam daerah Gombak, anda akan menjejaki laluan tidak konvensional yang akan membawa anda ke titian 20 meter yang terletak di hujung sungai. Dengan Jungle Lodge sebagai titik permulaan anda, anda akan mengambil masa hampir sejam untuk menuju ke air terjun ini di Selangor.

Perkara yang unik tentang melawat Air Terjun Sungai Pisang ialah ianya mempuyai sepasang terowong berkembar yang akan anda temui di tengah-tengah perjalanan anda ke air terjun. Sambil anda meredah sungai yang jernih, lihat terowong besar dan tangkap foto untuk kenangan indah pendakian anda di sini. 

4. LATA MEDANG

 Terletak di Kampung Pertak, Lata Medang merupakan salah satu air terjun di Selangor yang patut anda kunjungi seterusnya. Ia mengalir turun dari kejatuhan besar 60Meter merentasi dua peringkat di kawasan terpencil hutan hujan berbukit di Kuala Kubu Bharu, satu perjalanan mengambil masa kira-kira satu setengah jam. Untuk sampai ke air terjun yang menakjubkan, anda perlu mendaki bukit, tetapi jangan risau, perjalanan ini agak mudah. Laluan menuju ke Lata Medang terlindung dengan indah oleh kehijauan yang kaya dan mempesonakan, memberikan sensasi bahawa anda berada dalam dunia kecil anda sendiri. Dengan sinaran cahaya yang mengintip melalui pokok-pokok di sekeliling.

5. AIR TERJUN KOMANWELL

 Terletak hanya satu kilometer dari Air Terjun Kanching, berhampiran penanda 23km Lebuhraya Rawang, Air Terjun Komanwel ialah air terjun di Selangor yang dikelilingi oleh hutan simpan semula jadi yang asli. Dilengkapi dengan kemudahan seperti chalet, taman dan kawasan perkhemahan, nikmati pemandangan bersama pengunjung lain yang memenuhi kawasan itu pada hujung minggu dan cuti sekolah.

Destination: