Terengganu Tegur Ramai Pelancong Wanita Muslim Berpakaian Seksi Ketika Bercuti Di Pulau Peranginan Mereka!

TRAVEL
October 03, 2023 - 05:39 PM


Kerajaan negeri Terengganu digesa agar mengetatkan lagi penguatkuasaan Garis Panduan Pelancongan Terengganu yang dilihat kurang dipatuhi pada masa ini.

Zuraida Md. Noor (Pas-Ladang) berkata pemerhatiannya mendapati sebahagian pelancong Muslim -- khususnya wanita berpakaian mencolok mata sewaktu bercuti terutama di pulau-pulau peranginan di negeri ini.

“Saya menyaksikan sendiri pelancong wanita Muslim tanpa segan silu memakai seluar pendek, bersinglet, tidak bertudung malah semakin ramai yang berani memakai pakaian mencolok mata bersiar-siar di tempat pelancongan kita.

“Garis Panduan Pelancongan Terengganu jelas menetapkan pelancong Muslim hendaklah berpakaian menutup aurat,” katanya dalam sesi perbahasan pada Sidang Dewan Undangan (DUN) Terengganu hari ini.

Zuraida berkata, beliau tidak pasti sama ada pelancong Muslim terbabit masih tidak mengetahui garis panduan tersebut atau sengaja memandang remeh terhadap penguatkuasaannya.

Sehubungan itu, satu-satunya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) wanita Terengganu itu berharap agensi terlibat agar lebih tegas menguatkuasa peraturan terbabit.

“Harapan saya agar pemantauan (Garis Panduan Pelancongan) dilakukan secara menyeluruh.

“Pemantauan meliputi semua premis berkaitan pelancongan dan hiburan di negeri ini seperti hotel, rumah peranginan, pulau, pantai, pusat hiburan dan pawagam,” katanya.

Sumber: KOSMO! ONLINE

Destination: