Hampir Seluruh Negara Berdepan Ribut Petir Sepanjang Minggu Ini - METMalaysia

VIRAL
September 01, 2022 - 11:45 AM


Sepanjang minggu ini, hampir keseluruhan kawasan di negara kita dijangka akan berdepan dengan keadaan hujan lebat dan ribut petir!

Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) menjelaskan keadaan itu diramalkan membabitkan kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia serta beberapa kawasan lain.

"Tiupan angin barat daya mula mendominasi rantau negara. Sehubungan dengan itu, keadaan cuaca ribut petir dijangka berlaku di kawasan pantai barat Semenanjung Malaysia, utara Sarawak dan barat Sabah pada sebelah pagi.

"Manakala pada sebelah petang pula ribut petir dijangka berlaku di pedalaman dan pantai timur Semenanjung Malaysia, pedalaman Sarawak dan timur Sabah," jelas METMalaysia dalam kenyataannya.

Amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang terbaharu juga telah dikeluarkan hari ini membabitkan beberapa kawasan di Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Johor, Sarawak, Sabah dan Labuan.

Amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir ATAU dijangka berlaku melebihi sejam.

Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.

Sumber: Astro Awani

Destination: