"Salah Timing" - KWSP Kongsi Tips Kewangan, Netizen Pula 'Sekolahkan' Dorang!

TERKINI
January 27, 2023 - 04:39 PM


Dua hari berturut-turut Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berkongsi beberapa tips berguna kepada orang ramai untuk menyelesaikan masalah kewangan.

Antaranya meliputi nasihat supaya orang ramai mula mengamalkan catat perbelanjaan, disiplin dalam merancang perbelanjaan, minumkan hutang, lindungi diri dari scammers dan berhemah ketika berbelanja.

Namun malangnya perkongsian itu dibuat di tengah-tengah gesaan orang ramai yang masih mengharapkan kelulusan pengeluaran KWSP bersasar -- biarpun Perdana Menteri memberi bayangan tidak akan membenarkan pengeluaran buat kali ketiga.

Perkongsian agensi itu di Facebook rasminya sekali gus telah menarik perhatian netizen apabila ramai menghujani ruangan komen dengan mengharapkan adanya pengeluaran KWSP dalam keadaan kos sara hidup semakin menekan.

Kebanyakan mereka juga masih menggunakan tanda pagar #kwspbersasar merujuk kepada harapan besar orang ramai yang mahukan pengeluaran duit persaraan mereka.

“Covid-19, PKP banyak bulan sampai tutup kedai, lepas tu barang naik harga niaga perlahan, semua yang dirancang tu hanyut.

“Kehidupan kami terdesak belum pulih sepenuh, harap-harap sangat dipermudahkan pengeluaran #kwspbersasar dengan segera untuk bantu kami rakyat yang memerlukan menampung kehidupan sekarang,” kata Haslinda.

“5 perkara ini dah penat Kita orang hadap. kwspbersasar kasi on,” tulis Bob Azha.

“5 kaedah ni dah lama da kami buat. tapi kos sara hidup makin hari makin meningkat. luluskan lah #kwspbersasar,” kata Syuhaila Mustapha.

Sumber: Malaysia Dateline

Destination: