[VIDEO] "Patutlah Seram Sejuk Bila Lalu" - Rupanya LRT Kelana Jaya Dibina Bawah Kubur, Ramai Kongsi Pengalaman Mistik Mereka!

TERKINI
August 10, 2023 - 03:31 PM


Menjadi tumpuan pengguna Transit Aliran Ringan (LRT), laluan menuju ke Kelana Jaya adalah antara laluan yang paling sibuk di Lembah Klang.

Namun tahukah anda, terowong laluan LRT ini sebenarnya dibina di bawah tapak Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

Terletak lebih 40 meter di bawah tanah kubur, terowong laluan LRT ini rupa-rupanya menyimpan sejuta rahsia mistik yang masih belum terungkai.

Mengejutkan, perkara itu didedahkan oleh seorang pengguna media sosial menerusi satu hantaran video di akaun TikTok miliknya, @radinfikri.

Berkongsi video animasi grafik, rakaman berdurasi 22 saat itu memaparkan dengan jelas lokasi sebenar terowong laluan LRT berkenaan.

@radinfikri betul ke, cer komen. #tiktok #seram #paranormal #malaysiatiktok #malaysia #anker #kl ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata penonton mengakui pernah melalui pengalaman mistik ketika menggunakan laluan itu.

Berikut kami kongsikan beberapa kejadian mistik di terowong LRT laluan Kelana Jaya yang pernah tular perbualan hangat di kalangan netizen Malaysia.

1. Kelibat Lelaki Berjubah Putih

Seorang wartawan tempatan mengaku pernah ternampak kelibat lelaki berjubah putih ketika melawat terowong bawah tanah di laluan LRT berkenaan.

Malah, wartawan tersebut sempat merakam imej misteri tersebut secara tidak sengaja yang memaparkan kelibat seorang lelaki sedang berdiri.

Kakitangan yang bertugas juga mengakui pernah menerima beberapa ganguan mistik selain penampakan lelaki tua berkenaan,

“Dulu ada gangguan seperti terdengar suara orang bercakap dan macam-macam lagi. Sebab itu kita selalu pesan kepada staf jangan celupar dan jaga adab. 

“Malah, jika ternampak apa-apa mencurigakan jangan sesekali tegur, sebaliknya buat saja kerja seperti biasa,” katanya memetik Berita Harian.

2. Penampakan Pocong Dalam LRT

Seorang pengguna media sosial tidak pernah melupakan satu kejadian misteri yang pernah dialaminya ketika menaiki LRT pada tahun 2003 lalu.

Menaiki kenderaan awam tersebut pada pukul 11.30 malam, anak wanita yang dikenali sebagai Blanka itu ternampak satu kelibat pocong.

Kanak-kanak yang bernama Mizi itu hanya bercerita akan penampakan tersebut setelah turun dari hentian laluan Kelana Jaya itu.

“Ma, kenapa dalam train tadi Mizi nampak semua orang pakai jubah putih ikat dekat pinggang dan kaki. Lepas itu dia pakai tudung, ikat ke atas,” katanya.

Apabila mengerti bahawa kelibat yang dilihat Mizi itu sebenarnya pocong, Blanka segera bergegas mengajak anaknya pulang ke rumah.

3. Insiden LRT Terkandas & Terowong Gelap

Insiden perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) tergendala menyebabkan penumpang terkandas di laluan bawah tanah dua tahun lalu, membuka kisah kewujudan jajaran terowong di bawah Tanah Perkuburan Islam Ampang.

Suasana cemas ketika insiden 11 September 2016 itu dirakam Arif Rusli, seorang daripada penumpang yang terkandas dalam tren ketika melalui terowong antara Stesen LRT Kampung Baru dan KLCC, sebelum klip video 30 saat itu dimuat naik ke laman media sosialnya.

Arif menceritakan 10 minit pertama penumpang terkandas masih tenang sambil ada yang menatap telefon pintar masing-masing dengan ditemani aliran pengudaraan dan lampu kecemasan dalam tren.

Bagaimanapun, katanya, situasi berubah sejurus bateri simpanan kecemasan tren mula kehabisan menyebabkan terowong bertukar gelap gelita dan sistem pengudaraan terhenti sehingga mencetuskan panik.

“Ada yang memekik untuk memecahkan pintu kerana pernafasan mula terhad, ditambah penumpang sangat ramai,” katanya kepada BH.

Ketua Jabatan Operasi Rel Laluan Kelana Jaya PRASARANA, Muhammad Syafiq Abdullah, berkata dua syaf keselamatan yang berhubung dengan terowong bawah tanah akan diaktifkan segera jika berlaku kecemasan, termasuk menghalang penumpang keluar.

Beliau berkata, syaf keselamatan itu menghubungkan Dang Wangi dan Masjid Jamek serta Kampung Baru dan KLCC untuk menghadapi saat cemas sama ada terperangkap atau kebakaran di laluan bawah tanah sepanjang 4.5 kilometer (km), yang menjadi sebahagian daripada 46.7 km laluan LRT Kelana Jaya.

Mengulas insiden pada 2016, Muhammad Syafiq berkata, apabila berlaku kegagalan sistem atau tren terkandas, pusat kawalan dapat menge-sannya dengan pantas dan terus menghantar kakitangan membuat pemeriksaan.

Katanya, staf hanya dibenarkan keluar selepas bekalan kuasa diputuskan, namun ia mengambil masa sekitar 10 minit untuk sampai ke lokasi tren yang jaraknya satu kilometer.

Sumber: Berita Harian

Destination: