"Winter is Coming" Malaysia Dijangka Mengalami Cuaca Sejuk Sehingga Mac 2020

TRAVEL
December 16, 2019 - 06:06 PM


Kepada mereka yang nak shopping baju sejuk bulan Desember boleh berbuat demikian, walaupun tak travel jauh ke negara yang sedang mengalami musim sejuk tapi tak mengapa kerana Malaysia dijangka akan mengalami cuaca paling sejuk yang pernah dicatatkan pada tahun 2019. Cuaca ini dijangka akan berterusan sehingga Mac 2020.

Adakah cuaca di Lembah Klang ketika ini seumpama di tanah tinggi Cameron Highlands atau Genting Highlands apabila seseorang tanpa memakai pakaian tebal akan menggigil kesejukan pada waktu malam tidak kira di dalam atau di luar rumah.

Gambar sekadar hiasan

Rakyat Malaysia di Semenanjung diselubungi cuaca sejuk pada waktu malam dan kabus pada waktu pagi, yang turut menyembunyikan Menara Berkembar Petronas, mercu tanda ikonik di sini, daripada dilihat dengan mata kasar.Kabus itu muncul sehingga kira-kira 10 pagi dan hanya menghilang ketika hari semakin panas. Ada yang mungkin tertanya-tanya adakah jerebu kembali semula kerana langit yang mendung kelihatan seolah-olah dilitupi jerebu.

Kebanyakan kawasan menjadi lembap dan basah kerana hujan sepanjang hari sejak semalam. Dilaporkan tempat letak kereta bawah tanah sebuah pusat beli-belah popular di Cheras di sini, turut dinaiki air ekoran banjir kilat malam tadi.Suhu di seluruh Lembah Klang menurun sehingga 22 darjah Celsius, paling rendah dicatatkan dalam bulan ini kerana negara kini berdepan cuaca sejuk akibat musim Monsun Timur Laut, yang biasanya dikenali sebagai monsun musim sejuk.

Gambar sekadar hiasan

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Jailan Simon, ini adalah satu fenomena biasa di Malaysia apabila angin monsun yang terbentuk di rantau Siberia-Mongolia melalui utara China merentasi Laut China Selatan dan Semenanjung.

"Langit yang mendung dan hujan berterusan adalah biasa dalam tempoh ini di kawasan Semenanjung. Ia menyebabkan suhu menurun dan menghasilkan kelembapan yang lebih tinggi yang boleh menyebabkan pembentukan kabus."

Beliau berkata musim sejuk dan hujan akan berterusan, berkemungkinan sehingga awal Februari depan.

Jailan juga berkata hujan lebat berterusan selama beberapa hari boleh mengakibatkan banjir di kawasan yang rendah serta kawasan berisiko banjir dan keadaan itu mungkin menjadi lebih buruk jika hujan lebat berlaku serentak dengan fenomena air pasang.

Musim monsun dijangka berakhir Mac tahun depan.

Untuk rekod, suhu minimum yang dicatatkan di Cameron Highlands pada waktu malam adalah 15 darjah Celsius.

Sumber: Bernama

p/s: Promosi 12.12 ada lagi ni di SenHeng, mana tahu boleh menang percutian ke Thailand. Cuba tengok sini. 

Destination: