Memukau Mata Saksikan Sungai Lava Gunung Berapi di Iceland Secara DekatKejadian letusan gunung berapi bukan lagi sesuatu yang baru. Sejak beberapa tahun kebelakngan ini terdapat beberapa siri letusan gunung berapi berlaku di beberapa tempat di dunia.

Kejadian ini bukan sahaja boleh mengancam nyawa malah memberi kesan buruk kepada kesihatan dan penempatan penduduk setempat. Mereka terpaksa berpindah ke tempat yang selamat malah ada juga mereka yang kematian ahli keluarga disebabkan bencana alam semula jadi ini.

Sekitar Febuari lalu seorang jurukamera dari Amerika Sayrikat Eric Chen telah merakam sebuah kejadian gunung berapi yang berlaku di Iceland. Rakaman tersebut diambil menggunakan drone yang diterbangkan ke arah lautan lava yang dikawal pada jarak yang selamat.

Anda boleh saksikan rakaman dan imej yang berjaya dirakam drone tersebut. Drone tersebut dikatakn telah terbang pada ketinggian 115,824 meter dari aras laut dan merakam bagaimana sungai lava mengalirkan lava yang panas. Menurut Cheng oleh kerana terlalu panas sebahagian drone miliknya itu telah mencair.