Diharap Pembeli Dapat Bersabar Atas Kelewatan Barang Dari Shopee Sampai

TERKINI
July 13, 2021 - 05:47 AM


Pada 3 Julai yang lalu, gudang Shopee yang berada di Shah Alam di arah tutup dengan pemeriksaan dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) berkenaan dengan kes COVID-19. Pelbagai kenyataan keluar pada masa sama apabila kes ini kecoh hingga orang ramai buat spekulasi sendiri.

Dalam satu kenyataan pada hari Sabtu, 10 Julai, Shopee mengatakan ketika Shah Alam berada di bawah PKPD, syarikat tersebut harus melaksanakan prosedur operasi standard tambahan (SOP) di gudang seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Penutupan gudang Shopee ini telah bermula sejak 9 Julai yang lalu. Mereka juga menjelaskan bahawa platform Shopee akan beroperasi seperti biasa dan penghantaran yang dibuat oleh Shopee Express dan semua rakan penghantaran mereka yang lain tidak akan terjejas.

Namun, mereka menyebut bahawa beberapa kelewatan mungkin berlaku untuk penghantaran dari gudang Shah Alam mereka. Pembeli yang pesanannya terjejas akan menerima amaran melalui 'push notification' di akaun Shopee mereka.

 

 

Shopee mahu menekankan bahawa penutupan sementara tidak ada kaitan dengan kes COVID-19 yang didakwa dan pemeriksaan yang dilakukan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada 3 Julai lalu.

Menurut Malaysiakini, seorang jurucakap Shopee membantah mesej virus yang mendakwa bahawa 50 pekerjanya telah dijangkiti COVID-19.

Mesej yang telah membuat pusingan di media sosial menunjukkan foto pesanan KKM agar gudang ditutup dari 9 Julai hingga 19 Julai kerana wabak COVID-19 di syarikat mereka.

Jurucakap Shopee mengatakan bahawa syarikat mempunyai mekanisme tindak balas COVID-19 yang ketat setiap kali terdapat kes positif, termasuk pasukan yang mengendalikan jejak hubungan darjah pertama, kedua, dan ketiga. Walaupun begitu, jurucakap itu memberitahu Malaysiakini bahawa mereka telah mengambil langkah proaktif untuk mendapatkan ujian saringan COVID-19 untuk pekerja mereka.

"Ini juga untuk menghilangkan kemungkinan kes asimtomatik di kalangan tenaga kerja," kata mereka.

Jadi pembeli semua tak perlu nak risau, gudang cuma tutup sementara je. Lagipun PKPD ni kita tak boleh expect semua akan sampai dengan laju, betul tak? Barang min order pun belum sampai jugak ni.

Sumber: Says

Destination: