"JDT Tidak Akan Selamanya Di Atas" - Penganalisis Tempatan

SUKAN
February 22, 2024 - 11:09 AM


Dalam arena bola sepak tempatan, acap kali kita disajikan dengan kata-kata yang berbaur sindiran dari pemilik Johor Darul Ta'zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim. Suka atau tidak, apa yang diucap oleh Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) itu merupakan satu kebenaran dan ia perlu diambil sebagai satu cabaran oleh setiap pasukan bagi mengatasi pasukan Harimau Selatan itu.

Ditambah dengan rekod luar biasa yang dipamer JDT dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini, sindiran yang diberi itu perlu ditelan walaupun sukar.

Malah, penganalisis sukan tempatan, Mohd Sadek Mustafa berkata, sindiran daripada pasukan adalah perkara biasa dalam bola sepak moden dan ia diperlukan untuk 'membangunkan' pasukan lain.

Menurut Sadek lagi, beliau percaya JDT tidak akan selalunya berada di atas dan akan turut menghadapi waktu merudum yang menyaksikan ada pasukan lain termasuk Selangor yang mampu mengatasi mereka.

"Ini adalah perang psikologi yang cuba dimainkan oleh JDT mencabar pasukan lain untuk menewaskan JDT. Ini sebahagian asam garam dalam bola sepak moden ketika ini.

"Namun, orang yang berada di atas tidak semestinya akan sentiasa berada di atas, satu hari nanti mereka akan turun juga.

"Kita tengok seperti Barcelona dan Manchester United apabila mereka bergelut dengan perbelanjaan yang besar, pertukaran pemain dan jurulatih, tetapi tidak berjaya untuk membawa mereka balik ke era emas meraka.

"Ia bukti berlaku (Barcelona dan United) dan tidak mustahil ia boleh berlaku dalam saingan Liga Malaysia," katanya kepada Sinar.

Terdahulu, TMJ telah menyindir Selangor dengan menyifatkan kejayaan gergasi merah mara ke Liga Juara-Juara Asia 2 (ACL2) atas hasil bantuan mata AFC MA Ranking yang diraih skuad Harimau Selatan itu.

 

Sumber: Sinar Harian

Destination: