Pendaki Bujang Gunung Rinjani Bakal Diasingkan – Sokongan Kepada Industri Pelancongan Halal

VIRAL
June 25, 2019 - 02:43 PM


Terletak di Lombok, Gunung Rinjani merupakan salah sebuah gunung yang pasti menjadi impian para pendaki untuk ditawan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

Baru-baru ini beberapa peraturan baharu untuk mendaki Rinjani telah dikeluarkan oleh Agensi Taman Nasional Gunung Rinjani (TNGR) dan salah satu daripadanya adalah berkenaan sokongan mereka terhadap ‘pendakian halal’.

Peraturan ini akan melibatkan susunan dan pengasingan khemah pendaki bujang lelaki dan perempuan di kaki gunung berkenaan. Peraturan yang diusulkan ini adalah atas saranan dan sokongan pemerintah tempatan terhadap industri pelancongan halal di Lombok.

Menurut ketua TNGR Sudiyono, kawasan khemah akan diasingkan iaitu lelaki di sebelah kanan manakala wanita di bahagian kiri kaki gunung berkenaan. Peraturan ini hanya dikenakan terhadap pendaki bujang tetapi untuk mereka yang sudah bernikah, mereka dibenarkan untuk tinggal dalam khemah yang sama.

Idea pengasingan dan pelaksanaan peratuan baru ini adalah atas saranan masyarakat tempatan di sekitar Gunung Rinjani yang percaya kejadian gempa yang berlaku tahun sudah adalah disebabkan kelakuan tidak senonoh para pendaki.

Polisi ini akan mula diperkenalkan pada bulan Julai nanti menurut The Jakarta Post.

Lepas ni ingat ye, lelaki khemah sebelah kiri, perempuan sebelah kanan. Kalau rasa tengah-tengah, hurm… Entahle korang nak pacak khemah kat mana.


PILIHAN EDITOR

Destination: 

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video